Bussen – ett samhällsnyttigt färdmedel

Bussen är ett effektivt färdmedel och kan förflytta många samtidigt. I staden är bussen det viktigaste färdmedlet för människor att kunna förflytta sig i hela staden. Mellan städer och länder är bussen också ett bra alternativ till tåg och flyg. Stadstrafiken i svenska storstäder bidrar med mycket låga utsläpp, då majoriteten av bussarna är eldrivna eller går på förnybara drivmedel. Utvecklingen fortsätter mot mer hållbara busstransporter.

 

Knuffa bussen upp för backen

Den 18 mars 1895 gick startskottet för världens första motordrivna buss. Den hade plats för åtta personer och ibland fick passagerarna kliva ut och knuffa bussen där vägen var för brant. Den planerade sträckan för bussen var bara 15 kilometer, men med sin fem hästkrafter starka encylindriga bensinmotor tog sträckan en timme och tjugo minuter. Tack och lov ser bussresorna annorlunda ut idag. Det går fort, är smidigt och bekvämt.

 

14000

bussar rullar på de svenska vägarna i yrkesmässig trafik och tack vare dem kan människor ta sig till skola, jobb och fritidsaktiviteter.

Ett fordon – flera fördelar

Mer än en tredjedel av Sveriges befolkning använder kollektivtrafiken som huvudsakligt resealternativ för dagliga transporter. Över 50 procent av den svenska kollektivtrafiken bedrivs med buss och omsätter omkring 23 miljarder kronor per år. Utan bussar och välfungerande linjetrafik skulle många samhällsnyttiga funktioner avstanna. På de svenska vägarna rullar cirka 14 000 bussar i yrkesmässig trafik och tack vare dem kan människor ta sig till skola, jobb och fritidsaktiviteter.

Kollektivtrafiken skapar förutsättningar för att bygga ett hållbart och välintegrerat samhälle där bussen spelar en viktig roll. Bussen förbinder olika stadsdelar och skapar frihet. När fler kan åka vart de vill bidrar det till social hållbarhet och ökad sysselsättning, som i sin tur bidrar till vår ekonomiska tillväxt. Med bussen skapas också möjligheter för oss att resa längre sträckor inom landet – till exempel för vinterns skidsemester, men även utanför Sverige.

 

Bussen i framtiden

Sverige ligger internationellt i framkant när det gäller säkerheten i bussar. Svenska bussföretag satsar på fordon utrustade med bälten, alkolås och andra tekniska stödsystem. Därför är bussen det säkraste sättet att färdas på vägen och ser till att du och dina medmänniskor kommer fram till jobb och skola välbehållna. Eftersom elektrifieringen av busstrafiken går snabbt ökar även andelen utsläppsfria fordon. Många bussbolag utbildar också sina förare i något som kallas sparsam körning, vilket kan hjälpa föraren att minska sin bränsleförbrukning.

Nu fortsätter vi resan mot ett hållbart Sverige utan fossila utsläpp. Omställningen är på väg.